Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 02:46 - За влъхвите
Автор: llluki Категория: Технологии   
Прочетен: 1591 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2009 02:52


Преди много време, много преди да изникнат нашите представи за науката като грях, или за войната против Бог, чрез науката, Бог сам е пожелал на раждането на Христос да присъстват трите влъхви: Каспар, Мелхиор и Балтазар.
Макар и да действа като нарицатено името "влъхва" в нашия език и да се свързва по-скоро с буквоядство и късогледство или някакъв друг род негативни звучения, които идват по-скоро от произхода на думата и нашата обща славянска битийност отколкото от реалността, "влъхва" все пак си значи учен вещ човек, звездоброец ...
И така ....
Прескочили прага на понятието влъхва ние се изправяме пред реалността на античния свят от преди 2000 години. Така или иначе звездобройците, каквито са влъхвите, не са прости хора. Те самите търсят смисъла на битието в небесата, гадаят и извършват астрологически предсказания за владетелите на тогавашният свят. Именно поради тази им работа и призвание, те са били задължени от собствените си господари, а именно царете, които са ги пратили при мястото на Рождество, да търсят обяснение за Витлеемската звезда. Тъй-като обяснението не е било логично още по онова време, както подсказват някой апокрифи, царете правилно са изтълкували, че небесното явление не е случайно и бележи идването на велик цар на Земята. Както може да се очаква от някой читатели, в българската апокрифна книжнина това събитие е описано в сказанието на Афросияна, което хвърля повече светлина върху това, защо учените на тогавашният свят, тръгват на поклонение на раждането на великия Цар на царете.
Сега ... след 2000 години човечеството е изживяло своя технологичен напредък и е загърбило миналото ... ходейки "напред" с уверена крачка...
Науката е изправена пред морална дилема, дали да служи на човешките закони, или да спазва божествените принципи, което неотменно ще доведе до колапс на сегашната цивилизация. Колапса, както се вижда е неизбежен, както при варианта да вървим човешкият път на прогреса и еволюцията и да изтощим ресурсите си, така и по отношение на духовните устои, които са отхвърлени до безпринципна и чудовищна величина.


Тагове:   общество,


Гласувай:
1



1. dimitarf - шигувъш съ
13.08.2009 02:58
небесното явление не е случайно и бележи идването на велик цар на Земята -
небесните явления се определят от човешката дейност - дръж се серозно и не се ласкай, ние сме просто и чисто отражение на околната среда, при това доста изкривено..
погледни първо кой ти сипва в купичката да ядеш и тогава "лай" срещу звездите..
успех
цитирай
2. llluki - не се шегувам
13.08.2009 03:31
Аз не лая срещу звездите, защото не съм куче ... Не съм отражение, нито пък сянка, нито пък се държа несериозно! Въпрос на елементарно общуване е да не обиждаш без да познаваш.
Успех с отраженията и звездите. Нека те ти сипят в купичката ... Приятен апетит!
цитирай
3. dimitarf - ха-ха-ха
13.08.2009 13:10
ти наистина си забавен..
и разбиращ..
не се притеснявай мой човек, всичко е наред с човечеството, то не може да избяга от себе си, т.е. от околната среда, чието отражение е то..
просто от време на време се губи в собствените си дебри..
цитирай
4. llluki - обърквацията е голяма
14.08.2009 14:25
Въпреки разбирането ти и неразбирането ти, аз не се засягам, защото всеки си има свои дебри за бродене. Въпреки това, добре е да се концентрираме върху нас самите преди да правим заключение за цялото човечество. Това е към което се стремя. А иначе не се и съмнявам, че си стигнал до идеята за Сътворението и до други проникновения. Разгледах ти блога ... Уилям Блейк и Господ като геометър ... Не е само природни закони ... Ако бяха само природните закони нямаше да сме на това положение ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: llluki
Категория: Технологии
Прочетен: 177444
Постинги: 103
Коментари: 41
Гласове: 125
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930